naše školní jídelna se v loňském roce připojila k projektu Zdravá školní jídelna, jejíž certifikát obdržela letos v březnu. Pracovníci školní jídelny projevili o zlepšení školního stravování velký zájem a rádi by Vašim dětem předkládali kvalitní a nutričně vyvážená jídla.
Ve školním roce 2015/2016 Vaše školní jídelna postupně zaváděla do praxe 10 kritérií, která pomohla zvýšit kvalitu školního stravování. Jednotlivá kritéria byla zaváděna tak, aby změny byly postupné, nenásilné a děti měly čas si na ně zvyknout. Často se nejednalo o změny významné, někdy to byly pouze drobné korekce, které ale mnoho ovlivní.
Školní jídelna splnila a plní následující kritéria:
- Vhodný pitný režim – s každodenní nabídkou neslazených nápojů. Nápoj má dodat
tělu tekutiny, nikoli nadbytečnou energii v podobě cukrů. - Jídelníček je sestaven dle pravidel Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví
ČR ke spotřebnímu koši. Tato jednoduchá doporučení zvyšují pestrost jídelníčku a
jsou jednoznačným návodem, jak má vypadat racionální strava. - Spotřební koš je veden správně a bezchybně.
- Používání dochucovadel je omezeno na případné finální dochucení pokrmu
(polévky), pokud je však nutné. Snížením používání dochucovadel se pokusíme snížit
příjem soli a sodíku ve stravě dětí. - Školní jídelna vaří převážně z čerstvých surovin, pokud používá konvenience tak
pouze 1. a 2. stupně a dbá při výběru na jejich kvalitu. Toto kritérium opět apeluje na
snížení příjmu sodíku a kuchyňské soli, které mají za následek řadu civilizačních
onemocnění. - Jídelníček je veřejně dostupný, abyste Vy i veřejnost mohli sledovat změny
k lepšímu. - Zařazení receptur „Vím, co jím“ – se zaměřením na snížení kuchyňské soli ve
školních obědech – bez použití instantních směsí. - Výzdoba jídelny – příjemné a podnětné prostředí. Byli bychom rádi, aby prostředí
školní jídelny bylo podnětným místem, kde se děti dozvědí řadu informací o jídle. - Komunikace jídelna ↔ rodiče, jídelna ↔žáci. Rádi bychom, abyste věděli, co Vaše děti
jedí, jestli jim chutná, co vracejí, co jim nechutná. Jak byste si Vy představovali, aby
se děti stravovaly, co je pro Vás důležité a jak to lze skloubit se stávající legislativou a
správnou výživou. Vědí děti, z čeho a jak se vyrábí potraviny, jaké známe druhy
obilovin a luštěnin, jak voní bylinky atd. I to je prostor, jak předat informace a znalosti
z jídelny směrem k dětem. - Čtvero ročních období – sezónnost a regionálnost potravin. Někdy se prostě vyplatí
koupit ovoce a zeleninu v plné zralosti z místních zdrojů. Chutná lépe a obsahuje více
vitamínů. Každé roční období je typické pro některé ovoce a zeleninu.
Není nám jedno, co Vaše dítě dostane na talíř ve školní jídelně.